Monday, December 8, 2014

The day of man salvation



Desktop murah giler!

(Desktop Second Hand Spec tinggi dengan harga rendah untuk di lelong!. Siapa cepat dia dapat.(ada 20 unit-Iklan ini akan di delete selepas 3 hari)

Boleh bayar separuh untuk tempah, dan separuh lagi ketika terima barang.

(Percuma buku Hamka keretamayat siap bertanda tangan dengan penambahan RM20.woha!)

Specification 1:
HP Compaq 6200 Pro Business Desktop
Ci5-2400 3.1Ghz / 4GB/ 1TB/ DVD+RW/ 512MB AMD/ NIC / 7P / 20” LCD / USB to Serial Adapter/ USB Mouse / USB Keyboard / Window 7 Original.

(RM 720 only for spec 1)

Specification 2:
HP Compaq 6200 Pro Business Desktop
Processor i3- 3.1Ghz / RAM 4Gb/ HDD 320Gb/ DVD+ RW / Monitor 18.5 wide screen./ Grafic card amd 512Mb/ / USB Mouse / USB Keyboard /

(RM 690 only for spec 2)

Lokasi hantar/ambil: Kuantan sahaja. Daerah lain, kita bincang dalam PM.

Ps: Terima kasih kerana membeli belah dihalaman keretamayat. Lupakan minda satu rumah dua calculator, mari kita sahut cabaran, satu rumah dua komputer- Woha!

Ps2: boleh rujuk gambar di FB keretamayat.

Ps3: Bayar kepada WOHA ENTERPRISE: (Maybank 556226405584)

dan Hantarkan bukti pembayaran ke keretamayat@gmail.com, atau FB. Tapi barang akan dapat pada hujung desember. sebab pelajar belum exam, IPTA yang melolong PC ini akan format balik semua PC pada 27 dec baru akan di jual kepada saya. so boleh bayar separuh (atau penuh) untuk tempah, baki bayaran adalah apabila barang dah ready. Untuk makluman, wang akan dikembalikan jika barang tidak sampai pada 30 december 2014. Insyallah.

Thursday, December 4, 2014

Desktop Murah dan High Spec.

Desktop Hp Compaq 6200 Pro
Prosessor i3- 3.1GhZ
RAM 4Gb... HDD 320Gb
Monitor 18.5 wide screen.
Grafic card amd 512Mb

RM690 only.

COD: Kuantan, tempat lain kita bincang di email. atau ruang komen.




Monday, November 24, 2014

Jual Makanan Sunnah

Ingin cari Kedai jual Makanan Sunnah di Kuantan dengan harga berpatutan?

 Datanglah ke Kompleks dagangan mahkota di Indera mahkota.

Insya-allah, buku Hamka keretamayat juga akan dijual di sini akan datang.



Uztaz wahi- Tuan kedai.

Monday, November 17, 2014

Akaun bisnes kecil cara mudah

Copy paste dari Suhami Ramly

http://de-efjay.blogspot.com/2014/04/belajar-uruskan-akaun-bisnes-kecil.html
Ramai usahawan baru atau pekerja makan gaji yang baru berjinak-jinak dengan bisnes part-time, menghubungi saya untuk bertanya mengenai bagaimana menyimpan akaun perniagaan. Mereka ini terdiri daripada peniaga kecil yang berniaga produk-produk seperti cupcake, pakaian bayi, tudung, aksesori wanita, secara kecil-kecilan sama ada online atau offline.

Pertama sekali, tahniah diucapkan kerana anda semua berani menceburkan diri ke alam perniagaan. Bukan senang nak buat perniagaan walaupun kecil. Saya menyokong niat suci anda dan mendoakan perniagaan anda berjaya.

Saya ingin menceritakan di sini bahawa penyimpanan rekod dan akaun perniagaan adalah suatu yang mudah. Tak perlu lah anda risau melampau takut diaudit oleh LHDN atau pening kepala kerana tak pandai buat akaun. Menyimpan akaun ini boleh dilakukan walaupun perniagaan anda masih kecil, hatta jika anda menjual barang di eBay sekalipun.

Mereka (peniaga kecil) merungut kepada saya bahawa mereka pernah bertanya soalan ini kepada kawan-kawan mereka yang belajar jurusan accountancy. Para akauntan ini memberikan jawapan yang rumit mengenai sistem akaun seakan-akan peniaga ingin membuka perniagaan jutaan ringgit. Perlu ada general ledger, double entry bookkeeping system, this and that statement, etc. sehinggakan kakak yang ingin menjual tudung di ofis pun jadi takut mengenai akaun.

Saya ingin menghuraikan cara mudah menyimpan akaun dan rekod perniagaan anda. Dengan menyimpan rekod yang lengkap, anda dapat melihat perkembangan perniagaan anda dan membuat rancangan untuk mengembangkan perniagaan ke tahap seterusnya.

(DISCLAIMER: segala yang ditulis dalam entri ini adalah cadangan peribadi penulis semata-mata. Penulis tidak bertanggungjawab atas segala yang berlaku natijah daripada anda mengikuti cadangan penulis).

Berikut adalah langkah-langkah menyimpan rekod perniagaan dengan mudah, tanpa memeningkan kepala mempelajari sistem perakaunan yang susah-susah:

1. Akaun bank berasingan

Walaupun anda berniaga kecil-kecilan tanpa mendaftarkan syarikat, anda sepatutnya mengasingkan duit peribadi anda daripada duit perniagaan. Jika anda sudah mendaftarkan perniagaan (samada bentuk pemilik tunggal, perkongsian atau Sdn Bhd), maka lebih wajiblah anda membuka akaun bank untuk perniagaan dan mengasingkan wang peribadi anda daripadanya.

Jika anda tidak mendaftarkan perniagaan, buka akaun bank kedua atas nama anda untuk menyimpan tunai yang terhasil dari perniagaan anda.

Simpan semua rekod transaksi bank tersebut. Penyata bulanan bank anda adalah dokumen terpenting dalam perniagaan anda. Dengan penyata inilah anda dapat melihat tahap “kesihatan” perniagaan anda. Untuk yang nak memohon kemudahan kewangan daripada bank atau agensi kerajaan, penyata bank adalah dokumen utama yang disemak oleh pegawai pinjaman.

Adalah sangat penting anda mengasingkan duit perniagaan dengan duit peribadi. Setiap transaksi antara kedua-dua akaun tersebut mestilah dicatat. Jangan campur aduk wang peribadi dengan perniagaan. Ini adalah langkah pertama yang anda perlu ambil untuk menyimpan rekod perniagaan yang bersih.

2.  Kos inventori (Belian)

Perkara kedua yang perlu anda buat setelah membuka akaun bank ialah membeli barangan yang akan dijual atau inventori. Barangan ini boleh jadi dalam bentuk bahan mentah (tepung, gula, icing, etc jika anda membuat cupcake) atau bahan siap (contoh: beg tangan, kasut).
Rekod kesemua kos tersebut dengan lengkap: tarikh, item, kuantiti, harga, nama penjual. Itu sahaja. Pastikan anda menyimpan resit bagi semua transaksi yang anda buat.
Catat semua belian anda di dalam satu jadual (hardcopy atau Excel). Column yang perlu ada ialah tarikh, item, kuantiti, harga, dan penjual.
Saya membuat andaian kesemua jualan anda adalah dalam bentuk tunai, bukannya kredit. Perniagaan kecil biasanya menggunakan tunai sahaja.

3. Jualan

Sekali lagi, saya membuat andaian kesemua jualan anda adalah dalam bentuk tunai (jika tidak, mungkin entri ini tak sesuai untuk anda). Tunai adalah “lifeblood” bagi perniagaan kecil, jadi pastikan setiap jualan anda dilangsaikan dengan tunai tanpa ada tempoh hutang.
Untuk setiap jualan, anda perlu mencatit maklumat berikut: tarikh, item, kuantiti, harga, diskaun (jika ada), nama pembeli. Pastikan setiap transaksi direkod dengan menyimpan resit atau slip pembayaran.
Catat semua jualan anda di dalam satu jadual (hardcopy atau worksheet Excel). Sekarang kita sudah ada dua jadual, Belian dan Jualan.

4. Kos-kos lain (Expenses)

Expenses ialah segala kos yang ditanggung dalam perniagaan selain daripada kos membeli bahan mentah dan menghasilkan produk siap untuk dijual. Ini termasuklah pengangkutan, postage, printing, bil elektrik/air/telefon, sewa pejabat, gaji pekerja, marketing, packaging, dan sebagainya.
Sekali lagi, saya menganggap setiap kos-kos tersebut dilangsaikan dalam bentuk tunai (sesuai untuk perniagaan kecil). Catat setiap expenses tersebut dan rekod dalam satu jadual hardcopy atau Excel worksheet. Ini adalah jadual ketiga anda, selepas Belian dan Jualan.

5. Ambilan dan Modal

Ambilan dan Modal adalah pertukaran wang/produk antara akaun peribadi dan akaun perniagaan. 

Contohnya, jika anda ingin mengambil satu pasang pakaian bayi dalam inventori anda untuk digunakan oleh anak anda sendiri, ini dikira sebagai ambilan. Begitu juga jika anda ingin mengambil wang daripada akaun perniagaan untuk digunakan secara peribadi. Ini juga wajib direkod.

Modal adalah sebaliknya: menggunakan wang peribadi untuk kegunaan perniagaan, atau menggunakan perkakas peribadi untuk kegunaan perniagaan. Ini juga perlu dicatat.

Setiap duit yang bertukar tangan antara akaun peribadi dengan akaun perniagaan anda mesti dicatat, sama ada sebagai ambilan (perniagaan –> peribadi) atau sebagai modal (peribadi –> perniagaan).
_______________________________________

Sekarang kita sudah ada 5 Jadual: Belian, Jualan, Expenses, Ambilan dan Modal. Ini sudah cukup untuk kegunaan peniaga-peniaga kecil yang membuat all-cash transaction, iaitu tiada belian atau jualan kredit, atau pinjaman.

Pastikan duit yang diterima daripada jualan dimasukkan ke dalam bank dengan kerap supaya baki bank anda melambangkan wang yang dimiliki oleh perniagaan anda dengan tepat. Sebaik-baiknya minta pembeli bank-in terus bayaran ke dalam akaun anda.

Saya pernah berborak dengan seorang taukeh kedai Mamak di KL yang memberitahu saya bahawa beliau mempunyai seorang staff yang kerjanya pergi ke bank setiap 30 minit untuk deposit semua wang tunai yang diterima di cash register machine.

Kurangkan simpan duit dalam bentuk petty cash (di luar bank) melainkan untuk beberapa expenses yang tertentu sahaja. Menyimpan petty cash yang banyak boleh meningkatkan nafsu anda untuk mengambil duit itu untuk berbelanja untuk kegunaan peribadi. Dengan ini, tunai bisnes anda akan berkurang.

Guna cek untuk membayar bil, gaji pekerja dan supplier untuk meningkatkan aktiviti akaun bank anda. Kos sekeping cek ialah lebih kurang RM0.50.

Kadangkala anda diminta untuk memberi akaun kewangan yang lengkap untuk disemak. Akaun kewangan lengkap terdiri daripada tiga dokumen: income statement, cashflow statement, dan balance sheet. Anda akan diminta menyiapkan ketiga-tiga dokumen ini kalau anda ingin membuat pinjaman, atau ingin memohon geran.

Anda boleh membina ketiga-tiga dokumen tersebut dengan 5 Jadual yang saya huraikan tadi — Belian, Jualan, Expenses, Ambilan dan Modal. Tak perlu pening-pening kepala, cuma tunjukkan 5 jadual tersebut kepada rakan anda yang pernah belajar accountancy, nescaya rakan anda itu boleh menghasilkan IS/CF/BS untuk perniagaan anda.

Anda seharusnya membiasakan diri anda menyimpan rekod perniagaan yang lengkap walaupun perniagaan anda masih kecil (e.g. menjadi pengedar produk atau menjual barangan di pejabat secara part-time). Dengan menyimpan rekod perniagaan, anda dapat mengkaji untung rugi perniagaan anda, disamping membolehkan anda mengembangkan perniagaan anda di masa hadapan.

Menyimpan rekod bagi perniagaan kecil adalah mudah, tak perlu degree accountancy atau pergi kursus-kursus yang mahal. Anda cuma perlu simpan 5 Jadual sahaja — Belian, Jualan, Expenses, Ambilan dan Modal. Semua transaksi yang penting dalam perniagaan kecil terkandung dalam kelima-lima jadual tersebut.

Jika perniagaan anda dah besar nanti, baru anda perlu fikir mengenai sistem perakaunan yang canggih-canggih. Untuk peniaga kecil, fokus untuk kembangkan perniagaan dan banyakkan cash sales anda. Gunakan sistem menyimpan rekod yang mudah dahulu.

Semoga berjaya!

Tuesday, November 11, 2014

Jual SUSU KAMBING

Siapa yang sedang mencari SUSU KAMBING?




Saya ada jual susu kambing.

Sangat digalakkan untuk ibu mengandung, bertindak menjadi ubat kepada kuning bayi ketika lahir dengan izin Allah.

Ustaz cakap selepas susu ibu, susu terbaik adalah susu kambing.

Tapi tak nak lah guna nama ustaz jual barang, nanti orang kata jual agama pulak, so menurut artikel sains yang saya baca: Goat’s milk is less allergenic, naturally homogenized, easier to digest, rarely causes lactose intolerance and matches up to the human body better than cow’s milk.

Susu kambing Owgoat's yang saya jual ada 2 perisa:

1) Original Flavour (sesuai untuk semua peringkat umur seawal bayi 6 bulan ke atas)

2) Strawberry Flavour (sesuai untuk semua peringkat umur seawal kanak-kanak 2 tahun ke atas)

Perisa Strawberry MasyaAllah sangat sedap dengan izin Allah, lemak berkrim, rasanya seperti susu Strawberry kotak berjenama terkemuka. Anak-anak anda pasti suka. Bapak budak macam saya pun suka.

Harga kedua-duanya SAMA.... RM37.00 sepeket (500 gram)

Kos pos Semenanjung, RM 6.

Total harga: RM43.

Kos pos Sabah Serawak RM10

Total: RM47.00

Cara nak beli, Bayar RM43 (SM) atau RM 47(SS) kepada WOHA ENTERPRISE: (Maybank 556226405584)

Bagi nama, alamat dan no phone melalui PM FB atau email keretamayat, Jangan lupa hantarkan bukti bayaran juga.

Terima kasih.

Ps: Hamka keretamayat jual buku, jual power bank, jual lampu penyu, kali ni jual susu kambing pulak dah? layan kan jer, Woha!

Today, I F*** my whole life.

gambar hiasan
My regrets as a 46 year old, and advice to others at a crossroad  (Source)

Hi, I my name’s John. I’ve been lurking for a while, but I’ve finally made an account to post this. I need to get my life off my chest. About me. I’m a 46 year old banker and I have been living my whole life the opposite of how I wanted.

All my dreams, my passion, gone. In a steady 9-7 job. 6 days a week. For 26 years. I repeatedly chose the safe path for everything, which eventually changed who I was.

Today I found out my wife has been cheating on me for the last 10 years. My son feels nothing for me. I realised I missed my father’s funeral FOR NOTHING. I didn’t complete my novel, travelling the world, helping the homeless. All these things I thought I knew to be a certainty about myself when i was in my late teens and early twenties. If my younger self had met me today, I would have punched myself in the face. I’ll get to how those dreams were crushed soon.

Let’s start with a description of me when I was 20. It seemed only yesterday when I was sure I was going to change the world. People loved me, and I loved people. I was innovative, creative, spontaneous, risk-taking and great with people. I had two dreams. The first, was writing a utopic/dystopic book.
The second, was travelling the world and helping the poor and homeless. I had been dating my wife for four years by then. Young love. She loved my spontaneity, my energy, my ability to make people laugh and feel loved.

I knew my book was going to change the world. I would show the perspective of the ‘bad’ and the ‘twisted’, showing my viewers that everybody thinks differently, that people never think what the do is wrong. I was 70 pages through when i was 20. I am still 70 pages in, at 46.

By 20, I had backpacking around New Zealand and the Phillipines. I planned to do all of Asia, then Europe, then America (I live in Australia by the way). To date, I have only been to New Zealand and the Phillipines.

Now, we get to where it all went wrong. My biggest regrets. I was 20. I was the only child. I needed to be stable. I needed to take that graduate job, which would dictate my whole life.

To devote my entire life in a 9-7 job. What was I thinking? How could I live, when the job was my life? After coming home, I would eat dinner, prepare my work for the following day, and sleep at 10pm, to wake up at 6am the following day. God, I can’t remember the last time I’ve made love to my wife.

Yesterday, my wife admitted to cheating on me for the last 10 years. 10 years. That seems like a long time, but i can’t comprehend it. It doesn’t even hurt. She says it’s because I’ve changed. I’m not the person I was. What have I been doing in the last 10 years? Outside of work, I really can’t say anything. Not being a proper husband. Not being ME.

Who am I? What happened to me? I didn’t even ask for a divorce, or yell at her, or cry. I felt NOTHING. 

Now I can feel a tear as I write this. But not because my wife has been cheating on me, but because I am now realising I have been dying inside.

What happened to that fun-loving, risk-taking, energetic person that was me, hungering to change the world? 
I remember being asked on a date by the most popular girl in the school, but declining her for my now-wife. God, I was really popular with the girls in high school. In university/college too. But i stayed loyal. I didn’t explore. I studied everyday.

Remember all that backpacking and book-writing I told you about? That was all in the first few years of college. I worked part-time and splurged all that I had earned. Now, I save every penny. I don’t remember a time I spend anything on anything fun. On anything for myself. What do I even want now?

My father passed ten years ago. I remember getting calls from mom, telling me he was getting sicker and sicker. I was getting busier and busier, on the verge of a big promotion. I kept putting my visit off, hoping in my mind he would hold on. He died, and I got my promotion. I haven’t seen him in 15 years.

When he died, I told myself it didn’t matter what I didn’t see him. Being an atheist, I rationalized that being dead, it wouldn’t matter anyway. WHAT WAS I THINKING? Rationalizing everything, making excuses to put things off. Excuses. Procrastination. It all leads to one thing, nothing. I rationalized that financial security was the most important thing.

I now know, that it definitely is not. I regret doing nothing with my energy, when I had it. My passions. My youth. I regret letting my job take over my life. I regret being an awful husband, a money-making machine.

I regret not finishing my novel, not travelling the world. Not being emotionally there for my son. Being a damn emotionless wallet.

If you’re reading this, and you have a whole life ahead of you, please. Don’t procrastinate. Don’t leave your dreams for later. Relish in your energy, your passions. Don’t stay on the internet with all your spare time (unless your passion needs it).

Please, do something with your life while your young. DO NOT settle down at 20. DO NOT forget your friends, your family. Yourself. Do NOT waste your life. Your ambitions. Like I did mine. Do not be like me.

Sorry for the long post, just had to get it out there.


TL:DR I realised I let procrastination and money stop me from pursuing my passions when I was younger, and now I am dead inside, old and tired.

Monday, November 10, 2014

15 Great Pieces Of Life Advice That Never Get Old

(Copy paste Source.)



The great benefit of living with, working for, or being related to people who have experienced more of life than you have is picking their brain for advice.

The most effective people learn from their own mistakes, and make a significant effort to learn from other people’s errors as well. 

A recent Quora thread asked users for the best advice they’ve ever gotten. 
Here are a few of the greatest excerpts, lightly edited for clarity:

Never say “but.”

“A very smart woman I worked with once told me that if I eliminated the word ‘but’ from my professional vocabulary, I’d find greater acceptance for my ideas, and greater cooperation from my team members… The word ‘but’ negates everything that precedes it, and you cast a negative spin on anything you say when you use it… ‘But’ is exclusive and isolating; ‘and’ is inclusive and welcoming.” —Quora user Marsha Browne

You never get anything unless you ask.

“It was a professor in my university, but I believe its origin is from somebody famous: If you don’t ask, the answer is always ‘no’.” —Quora user Joe Yasman
Think before you complain.
“Don’t complain. I think it was phrased as something like, ‘Do you ever listen to someone complaining and think, This is a great conversation!?’ Being negative doesn’t help others, and it doesn’t help you.” —Quora user Steve Carnagua

Time is the one thing you never get back.

“A mentor I had some years ago told me that time is the one thing that you can never get back. If you look at it as an asset, you can donate it, spend it, or waste it. Whatever you do with it, it is gone once it passes.” —Quora user Karen Meyer

Attitude is more important than talent.

“I have been time and again repeatedly told that a strong positive attitude takes a man farther than his talent. There are many greats in sports, entertainment, politics, science, and art who had great talent but lost on huge counts only because of a faulty and shaky attitude. 
Attitude helps you solve problems talent cannot. Attitude helps you navigate through problem talent hides.” —Quora user Vamsi Uppala

Quality is always greater than quantity.

“If you’re going to do something, do it well enough to avoid doing it the second time. Going back to do something the second time is a time-waster if you knew it can be done right the first time. Even writing this post, I’m putting in my best effort into editing it, explaining it, and making it easy and enjoyable to read — to avoid going back and fixing any grammatical errors.” —Quora user Dennis Do

Be reliable.

“Do what you say you’re going to do.” —Quora user Blake Alexander

Do the right thing.

“Advice from Charlie Munger (not proffered personally): The safest way to try to get what you want is to try to deserve what you want.” —Quora user Josh Tarasoff

Slow down.

“When I was in my 20s I worked as a waiter at a very popular restaurant. I found it very difficult to keep up with the orders and, consequently, my tips were very low.

One of the very experienced servers took me aside and she said, ‘Slow down and take longer steps. You’ll feel more relaxed and your customers will see that and trust you.’

If you slow down, you have time to think and plan better. Taking longer steps means more than just how you move through a space. It’s about looking ahead and covering more ground, encompassing more than just the task at hand.” —Quora user Gordon Bennet

Everyone ends up in the same place.

“‘At the end of the game, the king and the pawn go back in the same box.’ —Italian Proverb
When you really think about this, in the end we all end up the same. You can’t take your money and fame with you after you die.” —Quora user Felix Wong

Time is not money. It’s better.

“Always choose time over money. Contrary to what people say, time is not money. Time is much much more than money. At the end of your life, it’s guaranteed you will be out of time and more than likely out of money as well, if you didn’t value time.” —Quora user Navin Uttam

Don’t worry what other people think.

“Stop being so self-conscious because absolutely nobody is paying any attention to you anyway — they are only paying attention to themselves.” —Quora user Michael Wolfe

You can’t truly control anything but how well you do things.

“To find happiness in life’s tasks, invest in the process (which you can control), not in the outcome (which is largely out of your control).” —Quora user Mark Hurley

Listen.

“God gave you two ears and one mouth; use them proportionally.” —Quora user Derrick Mayfield

Take risks when you can.

“On deciding whether to step off my career track in my mid-20s to live abroad for a year: ‘You have the rest of your life to work. You’ll be working for 40 years. I don’t know why we were in such a hurry when we were young.’ I took the year off.” —Quora user Deborah Diamond


Sunday, November 9, 2014

KENAPA RAMAI YANG TAK MAMPU BELI HARTANAH DAN APA YANG ANDA PERLU BUAT?

copy paste:


Salam semua,

Saya dapati yang kisah saya yang diterbitkan di surat-kabar Malay Mail semalam mendapat sambutan yang sangat positif yang berjaya mendapat lebih 200 SHARE kurang daripada 24 jam. Jadi untuk kawan-kawan yang lebih selesa membaca dalam BM, saya tranlasikan artikel ini dan saya tambahkan pandangan saya kerana saya fikir mungkin ramai yang boleh dapat manfaat melalui perkongsian saya.

Saya ringkaskan pengenalan saya kepada point berikut :

1. Bermula melabur dari tahun 2005 ketika berumur 24 tahun dengan bermodalkan duit sendiri RM2,000 untuk pembelian rumah pertama. Sudah membeli lebih daripada 40 hartanah sehinnga tahun 2014.

2. Sebab ramai rakan online yang mahu baca perkongsian saya, saya telah menulis buku - WTF? 23 Hartanah Sebelum 30 – yang menghuraikan secara terperinci pengalaman saya dalam pelaburan hartanah.

Perkongsian perjalanan saya dari seorang yang hanya makan-gaji ke pelabur hartanah:

• Latar belakang saya biasa sahaja. Ibu saya adalah penjawat kerajaan yang mengambil pencen awal, dan ayah saya seorang yang melakukan pelbagai kerja dan perniagaan sebelum menetap untuk mengusahakan perkhidmatan cuci kereta. Saya mmg berminat dengan dunia perniagaan, tetapi sebab tiada modal saya mula melabur dahulu. Dan selepas membuat banyak research, saya dapati pelaburan hartanah adalah paling sesuai untuk saya kerana risikonya dan keperluan modalnya yang kecil. Impian kita mungkin masih jauh, tapi tak semestinya kita kena tunggu dah banyak duit baru nak bermula. Kita bermula gunakan apa yang kita ada, secepat yang boleh.

• Orang tak berwang perlu lebih kreatif. Saya tidak datang dari keluraga yang senang atau berada.Ketika saya bermula, saya hanya mempunyai RM2,000.00 di dalam bank. Saya meminjam selebihnya melalui pinjaman kreatif. Sebagai contoh pada masa itu, rakan saya perlu membeli sebuah laptop, dan pada masa itu saya baru sahaja memiliki kad kredit. Peluang saya nampak waktu itu adalah saya boleh beli laptop itu dengan skim pembayaran ansuran selama 12-24 bulan, tanpa faedah. Saya fikir saya boleh ambil duit cash dari rakan saya dan simpan dlm bank dulu., dan saya bayar ansuran bulanan perlahan-lahan. Saya ulangi process yang sama dan selepas 4 bulan saya berjaya mengumpul lebih dari RM20,000.00 untuk digunakan untuk pelaburan menggunakan kaedah ini.

• Bagi saya, saya jenis yang konservatif dalam pelaburan. Ramai orang beranggapan saya seorang yang suka ambil risiko yang tinggi disebabkan saya beli banyak hartanah. Realitinya, saya cuba melabur dengan mengunakan modal plg minimum yang boleh saya buat. Ada banyak hartanah yang saya beli tanpa mengeluarkan satu sen. Strategi saya ringkas sahaja- iaitu membeli hartanah yang berharga dibawah pasaran, dan sewa harus melebihi bayaran ansuran bulanan.

• Belia atau golongan muda hari ini ramai yang merungut harga hartanah mahal, tapi realitinya keutamaan mereka bukanlah simpanan dan pelaburan. Gaji pertama saya adalah RM600.00… saya mampu hidup. Saya beli rumah pertama ketika gaji saya RM2,500. Ramai belia sekarang yang bergaji lebih dari RM3,000 tapi tak mampu beli rumah kerana komitmen mereka tinggi dan tiada simpana. Cuba kita perhatikan kereta, telefon bimbit dan pakaian mereka dan tidak hairanlah kenapa mereka tidak boleh menyimpan. Ia kembali kepada keutamaan. Ramai belia hari nni saya tgk tak kisah berbelanja RM10 untuk beli kopi berjenama, dan belanja RM30 setiap kali makan di luar.

• Masalah atau “jenayah kewangan” terbesar yang belia sekarang buat, adalah pembelian kereta. Mereka berfikir ia merupakan keperluan, tapi ia bukan. Bagi saya, kereta merupakan kemewahan/keinginan. Saya sendiri beli kereta pertama selepas beli hartanah yang ke-12., dan saya beli kereta terpakai je. Saya pernah kira, kalau kita beli kereta baru termurah di pasaran (Perodua), kita kena belanjakan minimum RM1,000.00 sebulan kerana ansuran kereta, duit minyak petrol, toll, dan penyelenggaraan. Ramai yang mampu bayar ansuran bulanan tetapi lupa kos-kos lain yang datang dgn pemilikan kenderaan. Kereta, adalah beban liabilitl yang semakin lama akan susut nilainya.

• Banyak golongan muda mengikat/mengaitkan kebahagiaan kepada pemilikan kebendaan. Ini bukan sesuatu yang susah difahami. Jika anda menggunakan wang untuk membeli benda, anda hanya akan memiliki benda, dan bukan wang. Jadi kita ada pilihan untuk memiliki pakaian terkini atau fon baru, atau anda mahu lebih berharta/berduit.

• Tujuan saya menulis buku, bukan sebab nak jadi kaya. Saya lakukan atas minat nak berkongsi ilmu dan pengalamn saya yang tak sebanyak mana dan buat sedikit pendapatan pasif. Untung jualan buku bukan banyak mana, hanya RM4 untuk setiap buku. Saya fikir saya akan cukup gembira kalau saya dapat menjual 1,000 naskah, itu akan membuat saya. Saya cukup terkejut apabila saya diberitahu bahawa jualan buku saya melebihi jualan buku bekas Pendana Menteri negara kita. Sebgai penulis baru, mmg saya terkejut tapi saya bersyukur sebab ini rezeki saya yang Allah S.W.T nak beri.

• Saya lihat ada segelintir pihak yang tak suka kepada pelabur hartanah. Mereka berpendapat pelabur hartanah adalah penyebab utama kenaikan harga hartanah. Bagi saya pendapat mereka ni kurang tepat. Harga hartanah di seluruh dunia dlm jangka masa panjang mmg sentiasa akan naik walaupun tanpa penglibatan pelabur hartanah. Fenomena ini dah berlaku semenjak 200-300 tahun lagi. Mereka yang merungut mungkin lebih suka melabur dalam besi buruk ( kereta, modify kereta, jam tangan, dan handphone).

• Baru-baru ini, kami melancarkan portal hartanah pertama yang mesra-Bumiputera, di‘carirumah.com.my’. Kami kongsikan pelbagai maklumat berkaitan hartanah kepada pembeli hartanah. Ia merupakan portal pertama yang dilakukan secara dwi-bahasa, Bahasa Kebangsaan dan Bahasa Inggeris dan kami mulainya kerana tiada siapa pun yang menawarkannya. Kami nak rapatkan jurang ilmu untuk pelabur yang kurang faham membaca dalam bahasa Inggeris.

• Nasihat akhir saya untuk golongan belia yang mahu memiliki atau membeli hartanah :

o Untuk melabur dalam bidang hartanah, kena buat persediaan terutamanya dari segi ilmu. Saya sendiri belajar 2 tahun sebelum beli rumah pertama. Ketika saya mula melabur, tiada program yang saya mampu pergi keraa semua program harganya lebih RM3,000.00 untuk hadir ke seminar-seminar pelaburan hartanah. Sekarang anda ada banyak alternatif yang murah keana ada banyak program yang harganya tak sampai RM100. Dalam seminar dua-hari yang saya terlibat lalu, kami hanya mengenakan bayaran RM90 seorang, jadi kini anda mempunyai banyak pilihan hari ini.

o Kedua, anda juga perlu menjauhkan diri dari mentaliti yang mengharapkan kerajaan memberikan rumah murah dan mampu milik. Ada banyak alternatif di luar sana, anda kena belajar utk buka mata. Saya masih boleh cari apartment 3 bilik di Damansara pada harga tak sampai RM200,000 hari ini sebab saya ada ilmu untuk tgk.

o Kereta – Jika anda mmg perlu sgt beli kereta, beli kereta 2nd hand semurah yang boleh dan beli kereta tunai / cash. Jadikan kereta anda sebagai aset, bukan sebagai beban,
Saya doakan anda lebih celik-wang dan berjaya pada masa kelak ^^


- Faizul Ridzuan (FR)

Tuesday, November 4, 2014

Hadiah perkahwinan Gen Y

Tahniah pada Gen Y yang rela jadikan Buku sebagai salah satu persembahan yang dimuliakan dalam susunan 7 dulang hantaran perkahwinan. Biarlah Hantaran Perkahwinan berbicara.., chewah!








Tuesday, October 28, 2014

Johor Mu tunggu Aku datang

Aku pernah buat seisi bertemu peminat secara tidak rasmi, iaitu ‘melencong’ dan jual buku secara terus kepada pembaca siap tanda tangan,aku pernah buat di Terengganu, Melaka, Johor, KL, Lengkawi, Penang, Shah Alam, Camaron Higland, dan Negeri Sembilan.

Tempat lain tu bukan aku tak pergi, tapi pergi sambil tak bawak buku lah tu, atau aku perasan sibuk tak sempat nak jumpa orang.

Kali ni aku akan ke Johor selama 3 hari, dari 31 Oct hingga 3 Nov, lokasi aku adalah sekitar, UTM, Gelang Patah, Legoland, dan Pulau Spring.

Kepada mereka yang rasa ‘dah tiba masanya’ nak beli buku terus dari aku, boleh PM atau email no phone, nama korang, dan tajuk buku. Jika masih ada stok buku kat tangan pada waktu lapang di tarikh berkenaan, maka aku sendiri akan call korang untuk kita jumpa, Insya-Allah.

Mengambil gambar aku adalah dilarang, so macam mana nak kenal aku, carilah jejaka gemok, dahi jendol, gigi jongang, banyak parut jerawat dan perut buncit. Woha!


Johor, Mu tunggu keretamayat datang! 

Sunday, October 19, 2014

Cara Nak Beli...

(Template untuk copy paste bila pembeli tanya di wall FB)

****

Cara nak beli Power Bank,

sila Bayar RM100 kepada WOHA ENTERPRISE: (Maybank 556226405584)
dan Hantarkan bukti pembayaran ke keretamayat@gmail.com, atau attach dekat sini, saya akan reply "ok" jika bukti anda match dengan borang yang di isi. seterusnya bagi alamat dan no phone. InsyaAllah.
Tidak wajib, tapi jika isi borang dibawah memudahkan kami menjejak dan siasat jika barang tidak sampai.(lebih baik isi sebenarnya) 

*****

Cara nak beli Lampu Penyu, 

sila Bayar RM50 (semenanjung) kepada WOHA ENTERPRISE: (Maybank 556226405584)
https://ssl.gstatic.com/ui/v1/icons/mail/images/cleardot.gif

dan Hantarkan bukti pembayaran ke keretamayat@gmail.com, atau attach dekat sini, saya akan reply "ok" jika bukti anda match dengan borang yang di isi. seterusnya bagi alamat dan no phone. InsyaAllah.
Tidak wajib, tapi jika isi borang dibawah memudahkan kami menjejak dan siasat jika barang tidak sampai.(lebih baik isi sebenarnya)
****

Cara nak beli Buku,

Bayaran untuk satu buku = RM30 SM, RM35 SS
Bayaran untuk dua buku = RM60 SM, RM65 SS
Bayaran untuk tiga buku = RM85 SM, RM90 SS
Harga di atas termasuk kos pos

sila Bayar kepada WOHA ENTERPRISE: (Maybank 556226405584)
keretamayat@gmail.com, atau attach dekat sini, saya akan reply "ok" jika bukti anda match dengan borang yang di isi. seterusnya bagi alamat dan no phone. InsyaAllah.

Tidak wajib, tapi jika isi borang dibawah memudahkan kami menjejak dan siasat jika barang tidak sampai. InsyaAllah. (lebih baik isi sebenarnya)
dan Hantarkan bukti pembayaran ke


Thursday, October 16, 2014

Apa beza instant & GIRO interbank fund transfer?

Gambar aku bercakap dengan Harimau Maybank- woha!

Maybank said:


“instant transfer adalah pindahan secara "real time" dan caj yang dikenakan ialah RM2. interbank giro adalah pindahan yang sekiranya dilakukan sebelum jam 12 tengah hari, kemasukan ke dalam akaun adalah pada hari yang sama. sekiranya pindahan dibuat selepas jam 12, kemasukan adalah pada keesokkan hari.”


Tuesday, October 14, 2014

Mencari Kedai Jual Buku Hamka Keretamayat.

Insya-Allah...

Selangor
  • I Am Lejen Shop, No.12G, Jalan SS15/8B, 47500, Subang Jaya Selangor.
  • MPH BOOKSTORES SUBANG PARADE G 26A(1),G26B-C&G26D(1), Ground Floor, Subang Parade, No 5, Jalan SS16/1, Subang Jaya, 47500 Petaling Jaya.
  • MPH BOOKSTORES GIANT STADIUM SHAH ALAM Lot A22-A24, Giant Hypermarket Stadium Shah Alam, Lot 2, Jalan Persiaran Sukan, Seksyen 13, 40100 Shah Alam.
  • MPH MEGASTORE, 1 UTAMA F319 & S319, 1st & 2nd Floor, 1 Utama Shopping Centre, No 1, Lebuh Bandar Utama, Bandar Utama, 47800 Petaling Jaya
  • MPH THE CURVE Lot 147A, 1st Floor, The Curve, No. 6, Jalan PJU 7/3, Mutiara Damansara, 47800 Petaling Jaya.
  • MPH BOOKSTORES SHAH ALAM CITY CENTRE Lot 1F-07 & 1F-08, 1st Floor, SACC Mall, Precinct 1.1 & Precinct 1.2, Jln Perbadanan 14/9, Seksyen 14 40000 Shah Alam.
  • MPH SETIA CITY MALL LG-41 Setia City Mall No 7 Persiaran Setia Dagang Bandar Setia Alam Seksyen U13 40170 Shah Alam Selangor.
  • MPH Bangi Gateway. Lot 1-13, 1st Floor Block A, Bangi Gateway Shopping Complex, Bandar Baru Bangi.
    BORDERS THE CURVE. Lot G16, G16A-C & 114A-D, Ground & 1st Floor, The Curve No.6, Jalan PJU 7/3, Mutiara Damansara 47800 Petaling Jaya.
  • BORDERS IOI CITY Mall, Puchong.
  • BORDERS TROPICANA CITY MALL. Lot L1-39,46,47 1st Floor Tropicana City Mall No 3 Jalan SS 20/27, 47100 Petaling Jaya. 100, HULU LANGAT, SELANGGOR.
  • UYA, Seksyen 15 Bangi (Atas 7 Eleven).
  • Great Books @ Downtown Mines. 9 malam – 2 pagi. 0122966946.
  • HOMEBOIS HUB, NO.22-1F, JLN BOLING PADANG, F13/F SEKSYEN 13 SHAH ALAM SELANGOR.
Kuala Lumpur & Putrajaya
  • Kinokuniya Bookstore. Lot 406-408 & 429-430 Level 4, Suria KLCC, Kuala Lumpur City Centre, 50088 Kuala Lumpur.
  • KEDAI BUKU 1 MALAYSIA UTC K. Lot AM-15, Tingkat Mezzanine, Pudu Sentral, Jalan Pudu, 55100 Kuala Lumpur.
  • KEDAI BUKU 1 MALAYSIA WISMA ITBM. No 2, Jalan 2/27E Seksyen 10, Wangsa Maju.
  • MPH BOOKSTORES ALAMANDA PUTRAJAYA LG22-23, Lower Ground Floor, Alamanda Putrajaya Shopping Centre, Jalan Alamanda, Precinct 1, 62000 Putrajaya.
  • MPH BOOKSTORES ALPHA ANGLE F 11-12, 1st Floor, Alpha Angle Shopping Centre, Jalan R1, Section 1, Bandar Baru Wangsa Maju, 53300 Kuala Lumpur.
  • MPH BOOKSTORES MID VALLEY Lot LG-058, Lower Ground Floor, Mid Valley City 59200 Kuala Lumpur.
  • MPH BOOKSTORES TAMAN MALURI F1 & F2, 1st Floor, Aeon Taman Maluri Shopping Centre, Jalan Jejaka, Taman Maluri, Cheras, 55100 Kuala Lumpur.
  • MPH Terminal Bersepadu Selatan (TBS) Lot No: L3-5, Terminal Bersepadu Selatan, Jalan Terminal Selatan, Bandar Tasik Selatan, 57100 Kuala Lumpur.
  • MPH GREAT EASTERN MALL, LOT 5 & 6, LEVEL 1, GREAT EASTERN MALL, NO. 303, JALAN AMPANG, 50450 KUALA LUMPUR.
  • MPH PUBLIKA, LOT NO PART 7B, PART 8B AND 9 LEVEL G2, PUBLIKA SOLARIS, DUTAMAS, JALAN DUTAMAS 1, 50480 KUALA LUMPUR.
  • MPH BOOKSTORES NU SENTRAL MALL, LOT 13 & 14, 2nd FLOOR, NU SENTRAL MALL, JALAN TUN SAMBANTHAN, KL SENTRAL.
  • MPH BOOKSTORES @KLIA2, L3-2 LEVEL 3, TERMINAL KLIA 2, JALAN KLIA 2/1, 64000 KLIA, SEPANG
  • BORDERS THE GARDENS MALL. Lot T-216-B, 3rd Floor The Gardens Mall, Mid Valley City Lingkaran Syed Putra, 59200, Kuala Lumpur.
  • BORDERS BERJAYA TIMES SQUARE. No. LG – 11, 12 & 13, Lower Ground Floor,Berjaya Times Square, No. 1, Jalan Imbi, 55100 Kuala Lumpur.
  • BORDERS BANGSAR VILLAGE II. No. 2F – 36, 37 & 38, 2nd Floor, Bangsar Village II, No. 2, Jalan Telawi Satu, Bangsar Baru, 59100 Kuala Lumpur. http://www.borders.com.my/html/our_stores.aspx Tel: 032288 1812
  • BORDERS 1 MONT KIARA. Unit L2 – 01, 1 Mont Kiara, 1 Jalan Kiara, Mont Kiara, 50480 Kuala Lumpur.
  • FIXIGASM, B-11-9 Pangsapuri Berembang Indah, Jalan Nipah, 55000, Kuala Lumpur. EMAIL: fixigasm@gmail.com TEL: 0177124844 Instagram@@fixigasm
  • Projek Buku (Kuala Lumpur), Setiawangsa, Wangsa Maju, Setapak dan seluruh Kuala Lumpur. TEL: 013-7194717
Johor
  • Artjakulasi. No. 54, Jalan Durian 1, Taman Kota Masai, 81700 Pasir Gudang. Telefon: 0132644184
    Facebook: http://www.facebook.com/BukuJalananPG atau twitter @BukuJalananPG
  • MPH BOOKSTORES TAMAN UNIVERSITI UG18, Upper Ground Floor, Aeon Taman Universiti Shopping Centre, Jalan Pendidikan 1, Taman Universiti, 81300 Skudai, Johor.
  • MPH BOOKSTORES JOHOR BAHRU CITY SQUARE Lot J3-10, 11, 12, Level 3, Johor Bahru City Square, 106-108 Jalan Wong Ah Fook, 80000 Johor Bahru, Johor.
  • MPH BOOKSTORES AEROMALL Lot E6, Public Concourse, Aeromall Sultan Ismail International Airport 81250 Johor Bahru, Johor.
  • FULANOSI. No 18, Jalan Hang Tuah 3, Taman Skudai Baru, 81300 Johor Bahru. Tel: 017 – 799 3299
  • Warongway (Safiee B Mesnan), POS 80, Parit Nipah, Parit Jawa, 84150 Muar, Johor. Tel No: 01-79251709
  • Projek Buku (Johor Bahru), Johor Bahru, Pasir Gudang, Masai dan sekitar. TEL: 0177525245
Pahang
  • Kedai Buku 1Malaysia Kuantan No.40 & 42, Tingkat bawah, Jalan Putra Square 6, Putra Square, Kuantan. Emel: yatimah@kb1m.com.my Tel: 012-2625731.
  • THE LODGE,  A173-2, Pusat Sri Dagangan, Jalan Tun Ismail, 25200 Kuantan.
  • TitianUnggul Makanan sunnah, Blok C, aras tanah, Kompleks Dagangan Mahkota, sektor 2, Bandar Indera Mahkota. (013-7551178)
  • Down Town Mara depan Kipsas. ( 8 malam sehingga 12 malam) -0148103553.( Abang salmizan)
Terengganu
  • Kedai Buku 1 Malaysia Gong Badak (berhadapan UNISZA)
  • Bintang RTM Terenggangu, Puan Rodiey. 011-29244409.
Sarawak
  • MPH BOOKSTORES THE SPRING Lot 114, 1st Floor, The Spring Shopping Mall, Jalan Simpang Tiga, 93350 Kuching, Sarawak.
  • UNIMAS Kota Samarahan. Sila hubungi twitter @AkhimullahM
Kedah
  • I LOVE NOVEL JITRA di Lot G 18, Tingkat Bawah Kompleks Jitra Mall, Jalan Ibrahim, 06000 Jitra, Kedah Darul Aman.
  • I LOVE NOVEL CHANGLUN di Kompleks Changlun.
  • MPH BOOKSTORES TESCO SUNGAI PETANI Lot 1, Tesco Sungai Petani, No. 300, Jalan Lagenda 1, Lagenda Heights, 08000 Sungai Petani.
  • MPH Amanjaya Lot 21, 1st Floor, Amanjaya Mall, Jalan Jati 1, Sungai Petani, 08000 Kedah.
  • KEDAI BUKU 1 MALAYSIA UTC KEDAH, Alor Setar
Perlis
  • I LOVE NOVEL ARAU di Kompleks Arau / CMart Arau. No.
Perak
  • KEDAI BUKU 1MALAYSIA UTC PERAK. UTC Perak, Off Jalan Dato’ Onn Jaafar, Ipoh.
  • Khizanat, No. 57A, Jalan Dato Onn Jaafar, 30300 Ipoh, Perak
  • MPH BOOKSTORES KINTA CITY F 28 & F 29, 1st Floor, Kinta City Shopping Centre, No 2, Jalan Teh Lean Swee, Off Jalan Sultan Azlan Shah Utara, 34100 Ipoh.
Pulau Pinang
  • BORDERS QUEENSBAY MALL. Lot 1F 93 & 93A, 1st Floor, Queensbay Mall No.100, Persiaran Bayan Indah 11900 Bayan Lepas, Pulau Pinang.
  • MPH BOOKSTORES GURNEY PLAZA. 170-03-53A/55,3rd Floor, Gurney Plaza, Gurney Drive.
Melaka
  • MPH BOOKSTORES MAHKOTA PARADE G73B, Ground Floor, Mahkota Parade, No1, Jalan Merdeka, 75000 Melaka.
  • MPH MYDIN MITC Lot F-03, Mydin Wholesale Hypermarket, No. 12, Mydin Mall MITC, Hang Tuah Jaya, Ayer Keroh 75450, Melaka.
Negeri Sembilan
  • MPH Aeon SEREMBAN 2 F29, 1st Floor, Aeon Seremban 2 Shopping Centre, No. 112, Persiaran S2 B1, Seremban 2, 70300 Seremban, Negeri Sembilan.
  • MPH Giant Senawang Lot A1-A5, Giant Hypermarket Senawang, Lot 1571, Jalan Senawang, 70450 Seremban
  • MPH BOOKSTORES PALM MALL SEREMBAN, LOT 32, 33 & 34, LEVEL 2 KEMAYAN SQUARE, JALAN SUNGAI UJONG.



Thursday, October 9, 2014

Pesan Jackie Chan

I never wanted to be the next Bruce Lee.

I just wanted to be the first Jackie Chan.

KOMPLEN HARGA MINYAK NAIK?

(Bila orang bisnes berbicara- Ditulis oleh Faizul Ridzuan)


Hari ni kat FB wall saya, nampak ramai yang menyumpah dan komplen kerana harga minyak naik. 

Rasa agak aneh bila membaca komplen2 sedangkan ramai orang yang komplen ni:
1. Tak pula komplen bila bayar kopi RM10 ke atas

2. Tak pula komplen bila lunch atau dinner hari-hari lebih RM20

3. Tak pula komplen bila tukar smart-fon 4-angka setiap 6-12 bulan, walhal smart-fon lama masih boleh diguna pakai.
4. Tak pulak komplen bila beli kereta/MPV/moto yang bayaran bulanan 4-angka ke-atas. Satu rumah boleh siap ada beberapa bijik kereta lagi.

5. Tak pula komplen bila setiap bulan shopping beli pakaian baru.

6. Tak pula komplen bila rokok giler mahal but hari-hari mau isap jugak.

7. Tak pula komplen bila bayar astro + internet lebih RM250 sebulan.

8. Tak pula komplen bila habis beribu tiap tahun untuk bercuti.

Pelik kan?

Sebenarnya, saya sendiri rasa macam nak komplen jugak, but bila pikirkan yang banyak benda kat atas ni saya dah selalu buat, segan pulak saya nak komplen. Saya sendiri yang nak pakai motor and kereta yang elok, yang makan minyak lebih. Kawan2 saya yang naik moto atau kancil tak heran pun harga minyak naik RM0.20 sbb diorang tak pakai minyak banyak.

Jadi, saya tak layak nak komplen ni sebab saya sendiri yang nak pakai yang kereta / motor ada lebih dari 1. Saya boleh pakai Kancil, MyVi atau skuter(yang jimat minyaknya), tapi saya sendiri yang nak pakai kereta dan motor yang elok. Saya bukan org berada sangat pun tapi kalau saya start komplen pasal minyak naik RM0.20, itu tanda saya sebenarnya tak mampu nak pakai kenderaan yang saya beli tu........

So bila difikirkan, baik saya diam-diam dan usaha lebih sikit. Saya komplen banyak2 pun bukan dapat pahala atau duit. Lagipun saya takut rezeki sempit kalau komplen byk-byk. Yang penting saya usaha, rezeki tu kententuan dari Allah S.W.T.

In fact saya tak mampu nak pakai kereta sehinggalah saya dah beli rumah yang ke-13 ketika umur 28 tahun. Naik moto je sebelum tu. Cepat dan murah. Alhamdulillah rezeki saya murah dalam pelaburan hartanah, jadi kereta dan minyak saya sekarang semuanya "free" sebab penyewa tolong bayarkan.

Kesimpulanya, saya bukan nak suruh anda semua menyokong kenaikan harga minyak. Cuma nak galakkan kita lebihkan usaha, dan kurangkan pengaduan. Saya minta maaf awal-awal kalau perkongsian ini menyinggung mana2 pihak, terutama mereka yang memakai kereta mahal-mahal tetapi masih komplen minyak naik RM0.20.


********

SAMBUNGAN
SEBAB HARGA MINYAK NAIK, FAIZUL RIDZUAN CUBA BERLAGAK DAN RIAK?

Semalam, saya buat posting mengenai kenaikan harga minyak dan mereka yang komplen. Ada yang suka, ada yang mengata. Ada segelintir saya kata saya riak, bodoh, pentingkan diri sendiri, saya ni kroni la dan macam macam lagi. Saya bagi contoh sendiri di mana saya sengaja tak beli kereta sehingga rumah saya dah beli lebih dari 10, dan saya dituduh cuba riak dan takbur.

Saya nak berterima kasih kepada yang komen secara elok walaupun anda marah atau tak suka dgn pendapat saya. Seperti yang saya dah jelaskan dalam post saya, ini adalah pendapat dan saranan saya kepada org yang mampu buat satu daripada 8 perkara di atas. Kalau anda tak buat satu pun dari perkara di atas dan masih kena teruk impak kenaikan harga minyak, saya mmg sangat bersimpati dgn anda.......

Tapi saya rasa hairan ialah banyak rumah skrg minimum ada 2 kereta. Kita komplen harga kereta mahal dan harga minyak mahal di Malaysia tetapi tiap tiap tahun makin ramai org beli kereta baru. Jem semakin lama semakin teruk. Saya sampai skrg masih menggunakan motor terutamanya kalau hari bekerja, sebab tak tahan nak sangkut dalam jem. Cepat dan murah. Saya buat PILIHAN untuk naik motor.

Saya tak pernah nafikan disebabkan kenaikan harga minyak ni, byk benda lain yang akan naik harga barang tetapi itu adalah keputusan peniaga yang buat bisnes, bukan saya ataupun kerajaan. Pada pendapat saya peniaga tiada alasan untuk menaikkan harga barang kali ini but saya personally kalau nampak peniaga yang naikkan harga sbb melampau, saya akan boikot. Itu hak saya sebagai pengguna dan ini perkara yang saya boleh dan mampu kawal.

Saya tak boleh kawal apa kerajaan nak buat, atau harga apa peniaga nak letak, tapi saya boleh kawal di mana saya nk belanja duit saya. Saya boleh kawal dimana saya nak laburkan duit saya. Jadi saya lebih suka fokus kepada benda yang saya boleh dan mampu nak kawal. Anda pun ada pilihan. Anda boleh baca post ni dan pilih apa anda nak buat seterusnya :

1. Komplen sepanjang hari, dan teruskan tuduh saya riak atau cuba berlagak. Dan teruskan buat benda yang sama macam anda dah buat selama ini. Dan bila kerajaan buang lagi subsidi tahun depan anda boleh ulang lagi process ini walaupun anda tahu komplen ni tak berkesan dan ia tak mampu nak ubah hidup anda.

2. Ambil iktibar, dan mula belajar cara nak melabur dan tambahkan pendapatan & simpanan. Fokus kepada perkara yang kita boleh nak kawal, terutamanya bahagian perbelanjaan dan pelaburan. Gunakan asset pelaburan kita untuk jana pendapatan supaya kita boleh dapat kereta dan duit minyak PERCUMA. Ubah nasib sendiri supaya bila kerajaan kurangkan subsidi minyak nanti, kita sikit pun tak heran sbb pendapatan kita dah bertambah jauh lebih banyak dari harga minyak atau barang baru. Pendek kata, guna asset untuk bagi kita liabiliti secara percuma.
Saya doakan anda buat pilihan yang terbaik untuk diri anda dan keluarga anda sendiri ^^

Peace ^^

*****
FAIZUL RIDZUAN ORANG KAYA YANG TAK PERNAH SUSAH? MINYAK RM0.20 dan GAJI GRADUATE RM2500 SEBULAN TAK CUKUP? :

Baru-baru ni saya memberikan pandangan saya berkenaan kenaikan harga minyak dan kenapa kita tak patut komplen terutamanya jika kita ada pembaziran dalam perkara lain. Ada yang suka dengan pendapat saya, ada yang benci dan berpendapat yang saya ni lupa diri sbb saya ni orang senang yang tak memahami kehidupan orang lain yang susah. Jadi saya nak kongsikan sedikit kisah hidup saya yang byk org tak pernah tahu dan ini adalah perkongsian saya yang terakhir berkenaan dengan subjek ni.

- Bapa saya hilang pekerjaan ketika gawat 97-98, dan selama setahun kami sekeluarga hidup dgn sardin dan telur sahaja kerana tak cukup wang simpanan. Semua barang kemas milik ibu saya dipajakkan untuk menampung hidup kami 5 beranak. Saya tak boleh merungut sbb ramai lagi yang takde duit untuk makan.

- Selepas bapa saya dipecat, beliau gagal mencari pekerjaan. Selepas hampir setahun, dia nekad bukak carwash untuk menyara kami. Modal bukak carwash kami dapat dari pinjaman rakan, dan saya merupakan pekerja pertama di carwash ayah sebab kami tak mampu nak ambil pekerja. Saya mula bekerja pada umur 14 tahun, tolong ayah selepas habis sekolah. Saya tak berani merungut sebab masih ada adik 2 org yang masih kecil dan bersekolah, dan carwash ni adalah satu-satunya punca rezeki keluarga kami.

- Saya mungkin tak senang tetapi ramai kawan saya yang lain lebih susah dari saya. Kawan baik saya ibunya kena sakit buah pinggang dan duit belanja sekolah untuk makan pun takde. Seorang lagi dapat bapa jenis pukul dan ada isteri lain di luar. Ujian kawan-kawan saya jauh lebih besar dari saya jadi apa hak saya nak merungut?

- Selain dari membantu ayah bila diperlukan, saya tak pernah tak bekerja waktu cuti sekolah. Saya bekerja di A&W, McD, Hotel Legend, PWTC, dan macam macam tempat lagi setiap cuti sekolah. Saya tak suka duduk rumah sahaja tanpa buat apa-apa. Gaji pertama saya RM230 sebulan di A&W.

- Sebab lapar sgt, saya pernah 2-3 kali makan lebihan fast food org lain ketika bekerja. Alhamdulillah masih hidup sihat walafiat sampai hari ni bila dipikirkan macam-macam virus yang mungkin saya dapat dari org lain.

- Waktu form 3-5, kadang-kadang bila tak cukup duit, saya dan rakan rakan berjalan kaki je bila balik dari pusat tusyen di kotaraya sampai ke Sentul. Tanya la kawan sekolah saya Wan Shahriman dan Shirkan Rahim kalau tak percaya.

- Ketika di universiti, carwash ayah saya ditutup kerana tuan tanah nak pakai dan buka carwash sendiri. Sekali lagi kami hilang sumber pendapatan dan tak mampu untuk memberikan duit belanja kepada saya belajar di uni. Saya cari kerja dan syukur saya diberi peluang untuk kerja di Starbucks sebagai barista. Dapat sahaja gaji pertama, saya beli skuter untuk permudahkan saya pergi dan balik bekerja.

- Saya bekerja di Starbucks semenjak masuk uni sampai la tamat pengajian. Pernah jatuh motor 2 kali sebab tertidur waktu pergi dan balik kerja sebab penat sangat nak belajar dan bekerja terutamanya waktu exam. Alhamdulillah saya dapat CGPA 3.3 walaupun tak belajar sepenuh masa. Result tak bagus mana tapi saya syukur dapat lulus pengajian.

- Banyak kali takde duit nak makan waktu bekerja tetapi alhamdulillah saya ada ramai rakan dan supervisor yang bantu belanja makan. Tanya bro Ibrahim Halim, bro Amir, Kak Gay kalau tak percaya, diorang selalu belanja saya makan. Saya cukup suka buat closing waktu kerja sbb mesti ada lebihan pastry, salad atau kek yang saya boleh bawa balik untuk dijadikan makan mlm atau sarapan untuk esok.

- Semenjak umur saya 16 sampai lah 25 tahun, pakaian semua dibeli sendiri, dan majority dari bundle. RM5 sahaja sehelai dan saya boleh pakai bertahun-tahun.

- Gaji pertama saya selepas dapat degree adalah RM600 sebulan sebagai komputer pragrammer. Alhamdulillah cukup untuk tanggung diri sendiri sementara belajar ilmu dan dapatkan pengalaman.

- Selepas saya putuskan yang saya mahu berniaga pada jangka masa panjang, saya berhenti kerja sebagai programmer (bergaji RM2300 ketika itu) untuk jadi penjual kredit kad the tepi jalan atau direct selling. Saya putuskan untuk jadi salesman sebab saya nak belajar ilmu menjual. Tak boleh berniaga kalau tak tahu menjual. Kerja salesman ni mmg best sbb langsung tiada basic. Kalau tak jual dan malas, saya tak ada duit utk makan. Alhamdulillah saya survive dan belajar sgt byk.

- Lepas kerja sebagai salesman, saya dapat kerja di bank. Saya pilih untuk kerja di bank sbb nak belajar ilmu duit dan kewangan. Gaji RM2,500 sebulan, dan lepas saya dapat conformation, saya terus beli rumah pertama. Modal saya cuma RM2,000 tapi saya iktiarkan cari modal cara lain. Loan RM155,000 lepas tanpa masalah sebab saya tiada komitmen lain dan tiada kereta (gaji saya RM2,500 memang tiada kaitan dgn kekecohan gaji permulaan

- Waktu berkerja di bank, mcm mcm business saya buat. Renovation kecil-kecilan, sublet (zaman 2006 org tak tahu pun pasal sublet), carwash. Bukan semua pun berjaya tapi saya byk belajar. Saya biasanya tak sampai rumah sebelum jam 12 mlm sbb ada kerja 9-5 dan business.

- Ketika saya kahwin, saya tak hutang satu sen pun. Semua dibayar guna duit simpanan sendiri dan pendapatan dari pelaburan dan business. Saya masih menaiki motor yang sama (saya beli waktu saya belajar) ketiaka berkahwin dan terus terang ramai yang bertanya mentua saya kenapa menatu tak bawak kereta. Beliau jawab, menantu saya mmg takde kereta, tetapi rumah dah ada 3 bijik sebelum kahwin. Ex-GF saya (skrg dah jadi isteri) pun sikit pun tak kisah saya tiada kereta. Bawak motor lebih romantik.

- Kereta pertama saya beli lepas saya dah dapat pendapatan 5-angka dari pekerjaan dan pelaburan. Bagi saya kalau pendapatan saya tak cukup RM10,000, saya memang tak mampu nak pakai kereta (Saya pernah kira installment, parking, minyak, tol untuk bawa kancil pun dah seribu. Saya nak kereta yang elok jadi saya tunggu sampai saya mampu). Dan saya dah kongsikan yang saya beli kereta pertama selepas saya dah beli berbelas rumah. Bukan saya nak riak tetapi saya rasa membazir sgt membeli kereta sbb ia akan membuatkan saya kurang mampu untuk melabur. Jadi saya utamakan pelaburan dulu sebelum kehendak hati.

- Sebelum kahwin, saya tak pernah pergi bercuti sewaktu bekerja yang saya kena bayar sendiri. Percutian pertama yang saya bayar sendiri adalah honeymoon saya. Saya lebih suka jimatkan duit untuk buat pelaburan.

Inilah sedikit kisah hidup yang boleh saya kongsikan. Saya bermula bukan sebagai orang senang tapi saya jenis yang tak suka nak merungut dan suka fikir apa lagi yang saya boleh buat. Tambahan bila tgk ramai lagi orang yang lebih susah dari saya, apa pula hak saya nak merungut berlebihan? Saya tak nak sempit rezeki…..dan Allah beri saya badan sihat, akal, dan cukup sifat. Tiada alasan untuk saya tak berusaha dan tak bersyukur. Alhamduliilah saya belajar ilmu pelaburan hartanah dan kerana ilmu ini hari ni saya mampu nak buat banyak benda yang saya tak pernah fikir saya boleh buat 10 tahun lepas.

Subsidi minyak skrg ni pun tidak akan kekal selamanya. Kita boleh terus merungut dan buat benda yang sama bila subsidi dikurangkan kelak atau kita boleh plan dan iktiarkan untuk ubah hidup kita. Kalau budak carwash macam saya boleh buat, saya yakin ramai kawan saya diluar boleh buat lebih baik. Cari ilmu, dan iktiar. Rezeki itu ada kat luar kalau kita berusaha dan Allah nak bagi.
Bukan semua orang bernasib-baik untuk lahir sebagai orang senang. Semangat kita, tak semestinya kena miskin juga.




Wednesday, October 8, 2014

Donald Trump said:



  • Dream big – What you dream is what you will do.
  • Pride yourself for your ability to come out with creative solutions to tough problems.
  • Find your passion and love what you do.
  • Never take no for an answer.
  • Hire the best people, but do not trust them.
  • Get even with people who do you wrong.
  • Know that passion conquers fear.
  • Focus on the solution and not on the problem.
  • Learn from your mistakes and do not let them take you down.
  • The world does not owe you anything, everything needs to be deserved.
  • Be open to new information and new ideas.
  • Be willing to face new challenges.
  • Always think positive and expect the best.
  • Avoid negative thinking.
  • Everyone wants to kill the fastest gun.
  • Get some respect and do not give a damn if people like you.
  • Know your stuff and you will command instant respect.
  • Only hire people with positive attitudes and get rid of the bad apples fast.
  • Value loyalty above everythig else.
  • Never forgive a crook.
  • Set high standard for people and expect they will fulfill them.
  • If someone damages your reputation, take revenge that your enemy will never forget.
  • Forgive good people, but never forgive someone who is bad.
  • When somebody screws you, screw them back in spades.
  • When somebody challenges you, fight back. Be brutal, be tough. Just go get them and they will never think about cheating on you again.
  • If somone accepts that he/she has made a mistake and apologizes, forgive that person but never trust this person again.
  • Never give up!
  • Remember that there is never an easy way to success.
  • Always take your work seriously.
  • Always focus on what you enjoy doing even if you have to face some complications.
  • Thinking big has led to human kind of all the great achievements.
  • Focus on the top and you will get there.
  • It is easier to do thing on the large scale.
  • Always think of yourself as someone important.
  • Speak out like a big thinker.
  • Hang out with other big thinkers.